sâmbătă, 19 iulie 2014

Ce faci când nu ai chef să faci nimic?


Cu toţii avem zile în care suntem super motivaţi şi foarte productivi, şi zile în care nu avem chef nici măcar să ne ridicăm din pat. Nu avem energie nici să facem lucrurile pe care trebuie să le facem, d-apoi să facem şi altceva în plus. Ne simţim fără chef, fără motivaţie, fără energie să facem ceva. 

Ţi se pare cunoscut scenariul? Cu siguranţă ai trecut prin aşa ceva, cel puţin o dată în viaţă. 

Cred că, şi cei mai motivaţi dintre noi, au perioade în care nu au chef să facă nimic, şi se simt uneori blocaţi într-o anumită situaţie sau poziţie. 

Asta nu înseamnă că e ceva în neregulă cu noi, sau că nu suntem capabili să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am propus să facem. 

Mult timp m-am simţit rău din cauza că aveam impresia că nu sunt în stare să fac un lucru până la capăt, că nu sunt suficient de capabilă, dacă nu reuşeam să fac în fiecare zi tot ce îmi propusesem. 

Suntem bombardaţi din toate părţile de mesaje în care ni se spune că pentru a avea succes, trebuie să avem planuri bine puse la punct şi să ne ţinem de ele, să facem în fiecare zi tot ceea ce ne-am propus, şi să nu amânăm niciodată. Sau, am mai auzit ceva de genul că amatorii sunt aceia care îşi fac treaba bine atunci când se simt bine, iar profesionalii sunt aceia care îşi fac treaba bine indiferent de felul în care se simt. 

Poate aşa este. Însă, cu siguranţă fiecare profesional a fost mai întâi, un amator. Şi, consider că, oricât de profesionali am fi, suntem în primul rând oameni, şi avem dreptul, ca din când în când, să ne comportăm ca nişte fiinţe cu emoţii şi stări schimbătoare, să le acceptăm şi să nu ne mai învinovăţim pentru că le avem. 

Mi-a luat mult timp să înţeleg că nu e nimic greşit în a avea momente sau perioade în care nu mă simt motivată şi nu mă simt energizată să fac nimic. Nici natura nu este mereu “fericită” şi binevoitoare, şi ea are perioade când e însorită şi ne încălzeşte şi ne desfată cu calmul şi liniştea ei, şi are perioade când e “furioasă”, se dezlănţuie, distruge totul în calea ei. 

Trăim într-o lume a contrastelor; avem BINE, dar avem şi RĂU, avem CALD, dar avem şi RECE, avem LUMINĂ, dar avem şi ÎNTUNERIC. Nu se poate să fie una fără cealaltă. 

Şi cu siguranţă, chiar dacă poate nu înţelegem, e mai bine aşa. Dacă nu am avea întuneric, nu am aprecia aşa de mult lumina. Dacă nu am avea rău, nu am şti să apreciem binele. Dacă nu am avea perioade de “lipsă de chef”, nu am mai fructifica la maxim perioadele în care suntem plini de motivaţie şi energie. 

Nu e mereu uşor să ne păstrăm motivaţia, însă şi atunci când o pierdem, trebuie să conştientizăm, în primul rând, că este doar o stare trecătoare, că e doar temporar şi că asta nu înseamnă că nu suntem în stare să facem ceea ce ne-am propus, sau că nu vom duce lucrurile la bun sfârşit. 

Iată câteva lucruri de luat în seamă, atunci când simţi că nu ai chef de nimic şi că nu eşti motivată să faci nimic. 

1. Acceptă situaţia! Acceptă că asta simţi în acest moment, aceeptă-te cu imperfecţiunile tale, şi renunţă să te mai învinovăţeşti. Nu suntem perfecţi, suntem oameni cu toţii, şi avem şi momente de slăbiciune, şi cu toţii mai şi greşim uneori. Şi asta este chiar bine, cum altfel am învăţa dacă nu am face niciodată nimic greşit? Nu te învinovăţi! Acceptă-te aşa cum eşti, şi mergi mai departe! 

2. Ia o pauză! Atunci când simţi că nu ai deloc chef să faci nimic, că nu ai energie să te duci să faci piaţa, sau să mergi la sală, chiar dacă ştii că este important să faci aceste lucruri, permite-ţi să iei o pauză de la toate. Ai dreptul să nu faci ceva, dacă chiar nu simţi că ai chef şi energie în acel moment să le faci. Nu e capătul lumii dacă azi nu ai avut chef să faci curat în casă, sau să te duci la sală. Permite-ţi să iei o pauză, să stai să leneveşti, să te uiţi la un film, fără să te învinovăţeşti că azi nu ai făcut ceea ce trebuia să faci. Nici o problemă, vei face mâine, sigur vei fi în altă dispoziţie. 

3. Perseverează! Este normal ca motivaţia să fluctueze, azi ai mai multă, mâine ai mai puţină. Chiar dacă nu reuşeşti mereu să faci ceva cu o anumită constanţă, şi să realizezi tot ce ţi-ai dorit în timpul pe care l-ai stabilit, nu este nici o problemă, atâta timp cât nu renunţi la proiect. Dacă, de exemplu, vrei să urmezi o dietă, şi azi nu ai reuşit să te ţii de ea, nu este nici o problemă, mâine vei ţine din nou. E uman să greşim, dar important e să perseverăm, să nu renunţăm. E o vorbă: “Mai bine mai târziu decât niciodată.” 

4. Schimbă scenariul! Dacă te simţi blocat, şi nu ai chef să faci nimic, încearcă să schimbi locul de unde îţi desfăşori activitatea. Dacă nu îţi mai place să mergi la sala la care mergi, încearcă să mergi la alta. Schimbă mobila în cameră, dacă nu te mai simţi bine acolo, schimbă camera din care scrii, dacă acolo nu mai ai chef să o faci, sau ieşi în parc sau în aer liber să faci o activitate care îţi place. Schimbarea de scenariu va stimula creativitatea. 

5. Reaminteşte-ţi DE CE-ul. Cu siguranţă ai început să faci un lucru dintr-un motiv. Reconectează-te la acel motiv. Fă o listă cu motivaţiile tale, de ce faci ceea ce faci, şi atunci când simţi că nu ai chef şi energie să faci nimic, reciteşte acea listă. Asta te va face să te simţi din nou motivată. Şi chiar dacă nu te vei reapuca imediat de acel proiect, sau nu vei face imediat ceea ce îţi propusesei să faci în acea zi, îţi va da o stare de bine. 

6. Reevaluează! După ce te-ai uitat din nou pe lista DE CE-urilor, îţi poţi da seama că circumstanţele sau situaţia s-a schimbat şi că scopul sau proiectul la care lucrai nu mai este important. În acest caz, renunţă la el! Nu este nimic greşit să nu termini un proiect dacă realizezi că nu ţi se mai potriveşte sau nu se mai potriveşte cu noua direcţie pe care a luat-o viaţa ta. Te vei simţi mai puţin vinovată dacă vei renunţa la acel proiect, decât dacă încerci să îl continui, dar nu reuşeşti să o faci, din cauză că îţi lipseşte cheful şi motivaţia pentru el. 

7. Recompensează-te! Dacă într-o zi nu ai chef să faci nimic, şi totuşi te ambiţionezi să faci ceva, nu uita, când ai terminat de făcut acel lucru, să îţi oferi o recompensă. Ceva ce îţi place ţie, mers la un film, mâncat o prăjitură care îţi place, ieşit la un suc cu prietenii. Dacă tot ai făcut ceva ce nu aveai chef să faci, meriţi un premiu pentru asta, nu? 

Nu mereu ne simţim cu chef să facem ceea ce ne propunem să facem. Însă nu trebuie să ne învinovăţim de asta. E normal, avem dreptul să ne permitem şi să nu facem nimic din când în când. Nu se va întâmpla nici o nenorocire dacă, din când în când, ne comportăm uman! Suntem oameni, nu suntem perfecţi, şi este OK aşa cum suntem. Să ne acceptăm aşa şi să mergem mai departe! 

Tu ai zile în care simţi că nu ai chef să faci nimic? Ce faci atunci? Te motivezi să faci totuşi ceva, sau îţi oferi prilejul de a nu face nimic? 

Lasă-mi un comment mai jos şi zi-mi ce faci tu când nu ai chef să faci nimic. 

Mulţumesc! 

sursa: http://femeieimplinita.com/

Un comentariu:

  1. Eu chiar azi am o zi de asta... de leneveala :) Bebe doarme si puteam sa profit sa mai fac una alta dar nu am chef!! Dar am baut o cafea si da de, da de imi vine cheful:))

    RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...