duminică, 11 noiembrie 2012

TRAIESTE ACUM !


Cea mai mare parte a suferintei umane nu este necesara, este autocreata, atata timp cat Mintea neobservata iti conduce viata.

Suferinta pe care o creezi acum este o forma de neacceptare, o forma de rezistenta inconstienta la ceea ce exista Aici si Acum.

La nivelul unui gand rezistenta aceasta este o forma de judecata. La nivel emotional rezistenta este o forma de negativitate.

Intensitatea suferintei depinde de rezistenta impotriva Momentului Prezent, iar aceasta, in interior, depinde de cat de mult te identifici cu Mintea ta.

Mintea tot timpul incearca sa nege Prezentul si sa scape de el. Cu alte cuvinte, cu cat te identifici mai mult cu Mintea ta cu atat suferi mai mult.

Sau o poti vedea si asa …

Cu cat poti onora si accepta total Momentul Prezent cu atat te eliberezi mai mult de suferinta si de mintea egotica.

De ce mintea neaga si rezista Momentului Prezent??

Pentru ca nu poate functiona si ramane in control fara Timp, care este Trecutul si Viitorul, si percepe eternul Aici si Acum ca o amenintare directa.

Mintea si Timpul sunt de fapt inseparabile.

Imaginati-va Pamantul lipsit de viata umana, locuit doar de plante si animale. Mai exista atunci Trecut si Viitor ? Putem vorbi atunci de Timp in vreun fel ? Intrebarea “cat e ceasul ?” sau “in ce zi suntem ?” – daca ar mai fi cineva acolo sa o puna – ar fi fara sens. Egoul stejarului ar fi amuzat de asemenea intrebare. “Cat e ceasul ?” – te-ar intreba el. “Desigur este acum ! Timpul este acum !” – ar raspunde el. “Ce altceva ar putea fi ?”

Da, avem nevoie de Minte si de Timp pentru a functiona in aceasta lume !

Dar vine un moment cand dialogul interior involuntar permanent ne ocupa toata viata si astfel apar disfunctia, durerea si suferinta.

Mintea, pentru a se asigura ca ramane in control, cauta in mod continuu sa ocupe Momentul Prezent cu Trecut si Viitor,

Si asa …

Vitalitatea si infinitul potential al Fiintei, care sunt inseparabile de Aici si Acum, sunt acoperite de Timp.

Adevarata ta natura este pusa in umbra de catre Minte.

Povara grea a Timpului a fost acumulata in mintea umana. Toti oamenii sufera din cauza acestei poveri si continua sa adauge la ea, cu fiecare clipa cu care ignora sau neaga pretiosul Moment Prezent, sau vad acest Moment Prezent ca un mijloc pentru a obtine un moment in Viitor – care exista doar in Minte, niciodata in Realitate.

Acumularea de Timp in Mintea Individuala si cea Colectiva contine de asemenea cantitati enorme de durere reziduala din Trecut.

Daca vrei sa nu mai creezi suferinta pentru tine si ceilalti, daca nu vrei sa mai adaugi durere la durerea reziduala din Trecut, atunci nu mai crea Timp sau, cel putin, nu crea mai mult Timp decat este necesar a te descurca cu aspectele practice ale vietii tale.

Cum sa te opresti sa mai creezi Timp ?

Realizeaza ca Momentul Prezent este tot ceea ce ai.

Fa din Aici si Acum obiectivul principal al vietii tale.

Locuieste in Prezent si fa vizite scurte in Trecut si Viitor, cand ai de a face cu aspecte practice cerute de situatiile concrete din viata ta.

Spune intotdeuna DA Momentului Prezent.

Ce poate fi mai inutil si nebunesc decat sa creezi rezistenta interioara la ceva ce deja exista. Ce poate fi mai nebunesc dacat sa te opui Vietii, care este Acum si numai Aici si Acum.

Daruieste-te catre ceea ce exiata. Spune DA Vietii ! si observa cum Viata incepe sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta.

Momentul Prezent este uneori inacceptabil, neplacut chiar ingrozitor.

Este asa cum este !

Observa cum Mintea il eticheteaza, si cum acest proces de etichetare, acest proces de judecare, creeaza durere si nefericire. Urmarind mecanica Mintii, iesi in afara sabloanelor prin care ea creeaza rezistenta si ii poti apoi permite Momentului Prezent sa fie asa cum este. Acest algoritm psihologic o sa-ti dea gustul Libertatii Interioare fata de Conditiile Exterioare, a starii de Pace Interioara, apoi vezi ce se intampla.

Accepta Momentul Prezent si actioneaza daca este necesar sau posibil!!

de Eckhart Tolle
traducere editura foryou

2 comentarii:

  1. mi-a placut partea cu "ego-ul stejarului" care s-ar amuza daca ar fi intrebat despre timp.
    Incerc sa practic prezenta si atunci cand reusesc parca am ceva... de la stejar.Si e bine.
    Un noiembrie plin de bucurii.
    gabriel

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine , inseamna ca ai inceput sa constientizezi prezenta ta si a ceea ce este in jurul tau .Un noiembrie cu liniste sufleteasca sa ai Gabriel!
    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...