sâmbătă, 18 august 2012

♥ Cele 4 reguli ale relatiilor functionale ♥


De secole oamenii se intreaba ce este dragostea? Are ea culoare, miros? Este palpabila, cuantificabila, se simte, se traieste, sau exista doar in imaginatie? Unii considera ca suntem nascuti pentru a iubi, ca traim cu scopul de a intalni marea dragoste si ca exista o putere magica ce uneste doua inimi indragostite. Altii fac tot posibilul pentru a demonstra ca nu exista iubire…

Imi place sa cred ca exista dragoste. Imi place sa cred ca fiecare este predestinat sa traiasca acea iubire care ne reduce la esenta. Nu traiesc intr-un glob de cristal si sunt constienta ca iubirea reala nu se simte ca in basmele cu printi si printese, ori ca in filmele romantice. Cred totusi in “happily ever after”…

Experienta m-a invatat ca dragostea adevarata, nebuna, intensa, oarba, dureaza in jur de trei ani, si se traduce in “perioada de indragostire”. Dupa, totul presupune efort. Poate lucrurile ar fi perfecte daca la nastere ni s-ar oferi instructiuni de folosire, am sti cum sa procedam pentru a gusta pentru totdeauna din dulcea licoare a iubirii. Din nefericire, trebuie sa descoperim singuri caile care ne ajuta sa mentinem echilibrul si vitalitatea unei relatii.

Uneori privim la cei din jur si ne intrebam:

De ce unele cupluri sunt mai fericite decat altele?

Care este secretul unei relatii profunde si de durata?

Cum fac altii sa mentina o conexiune atat de profunda?

Adevarul este ca nu exista un mare secret in ceea ce priveste relatiile fericite, la baza lor stau urmatoarele patru reguli simple:

1. Se bazeaza pe asteptari realiste

2. Presupun implicare si efort zilnic

3. Necesita comunicare eficienta

4. Presupun dezvoltarea capacitatii de a transforma negativul in pozitiv

1. Asteptarile realiste:

Lucrurile pe care le-am trait, dar si experientele celor din jur, m-au determinat sa cred ca in realitate, relatiile nu se desfasoara chiar ca in filmele de dragoste. In viata reala este nevoie de efort, timp si dedicare. Relatiile fericite nu iau nastere doar pentru ca doi oameni se iubesc foarte mult, ele ajung la un anume nivel de profunzime, pentru ca, pe langa iubirea ce si-o poarta, cei doi parteneri se respecta si sunt dispusi sa investeasca timp, zi dupa zi. Am invatat ca pot fi si zile lipsite de pasiune si romantism, si ca cea mai eficienta modalitate de a depasi obstacolele care intervin in cadrul unui cuplu este comunicarea.

2. Implicare si efort zilnic

Daca vrei ca relatia ta sa fie functionala, nu este suficient sa stai si sa astepti ca lucruile sa mearga ca pe roate tot timpul. Este necesar sa te intrebi:

Ce pot face astazi pentru a-i infrumuseta ziua persoanei de langa mine?

Gandeste-te la lucruri specifice si neinsemnate, lauda-ti partenerul, preia o sarcina pe care nu o face cu placere. Daca depui efort in fiecare zi pentru relatia ta, rezultatele vor fi spectaculoase. Incearca sa-i satisfaci celui de langa tine cat mai multe nevoi, in felul acesta il vei stimula si pe el sa iti satisfaca nevoile. Iar atunci cand fiecare dintre voi primeste ceea ce doreste in cadrul relatiei, conexiunea devine mai puternica.

3. Comunicarea eficienta.

Am trait multa vreme cu impresia ca unii oameni pur si simplu intuiesc care sunt nevoile partenerului lor. Sa recunoastem, cu totii asteptam ca persoana de langa noi sa ne citeasca gandurile. De cele mai multe ori nu se intampla asta si devenim frustrati, iar echilibrul relatiei incepe sa se clatine. Dupa o perioada indelungata de timp, am realizat ca oamenii nu citesc ganduri, ca este necesar sa invatam sa comunicam eficient si, in loc sa il criticam pe cel de langa noi, este productiv sa invatam sa exprimam cu claritate care sunt asteptarile noastre.

Este benefic de asemenea sa invatam sa ascultam. Intreaba-ti partenerul ce lucruri sunt importante pentru el si asculta cu adevarat ceea ce spune. Vrea sa il incurajezi, vrea sa il asculti, vrea sa il imbratisezi? Cu totii ne dorim sa stim ca exista cineva care ne apreciaza, care ne asculta si care ne intelege. Iar comunicarea reprezinta cea mai buna modalitate prin care putem face o relatie functionala.

4. Transformarea negativului in pozitiv.

Un lucru este cert: oricat de mult ne-am dori, lucrurile nu sunt intotdeauna roz si nu putem trai doar sentimente pozitive. Deseori circumstantele ne provoaca trairi negative. Uneori ele sunt cauzate de lipsa comunicarii, alteori au legatura cu munca ori cu aspectul financiar. Atunci cand simti ca negativitatea se asterne in relatie, incearca urmatorul exercitiu:

Cere-i partenerului tau sa fie sincer si apoi roaga-l sa acorde o nota relatiei voastre, pe o scala de la unu la zece. Daca partenerul noteaza relatia cu mai putin de zece, intreaba-l care sunt celelalte lucruri pe care le poti face pentru a ajunge la nota maxima? Raspunsurile pot fi putin cam greu de acceptat, pentru ca ar putea parea critice si negative, dar le reprezinta solutia de a transforma negativul in pozitiv. In continuare intreaba-ti partenerul care ar fi acele lucruri pe care el ar putea sa le faca pentru ca relatia voastra sa fie de zece. In felul acesta nu veti ramana cu impresia ca doar unul dintre voi depune efort pentru ca lucrurile sa merga bine, in general relatiile de succes functioneaza pentru ca ambii parteneri se implica.

Fiecare dintre noi vede lumea intr-un mod diferit, iar acest lucru poate face o relatie dificila. Insa in cadrul unei relatii ai posibilitatea de a invata cele mai multe lucruri despre tine, este locul perfect in care ti se permite sa exploatezi diverse parti si aspecte ale personalitatii tale. Este minunat sa te conectezi cu o alta fiinta umana, si este de datoria ta sa faci tot ce iti sta in putinta pentru ca relatia sa functioneze cat mai bine daca consideri ca cel de langa tine este persoana cu care vrei sa traiesti “happily ever after”.Tu ce faci zilnic pentru ca relatia ta sa functioneze?

de Andreea Savulescu-artaeducatiei.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...